Chemická dekontaminace laku

Prosvištíš 180 km/h přes rozpálenej asfalt, rozstřelíš třicet čmeláků, chytneš kyselej déšť a na konci cesty auto postavíš u tetičky na Moravě pod první rozkvetlou lípu. Paráda, konkrétně pro mě noční můra a sranda může začít.

Za předpokladu, že sis přečetl moje pracně napsaný články o předmytí a ručním mytí, můžem se spolu pustit na chemickou dekontaminaci laku.

Začneme včelkou Májou na tvým nárazníku, protože pokud jí s sebou budeš vozit déle, než je zdrávo, prožere se ti skrz na skrz lakem, a to není úpně to, co potřebujeme. Takže součástí předmytí, mytí a dekontaminace je náš cíl number one tu mrchu dostat pryč. Pomůžou ti s tim kamarádi jménem Green Star (KochChemie) naředěnej 1:5 až 1:15. Green Star mě dostává do kolen, protože za 160 kaček udělám až 15 litrů skvělýho roztoku. Ovšem jsou tu i dobroty, který pracovně nazývám „ready to go“, jako například všem známý Citrus Power (Auto Finesse), Q2M Bug&Grime (GYEON) nebo co mně hodně chutnalo – Bug Shock (OneWax). Záležitosti našlapaný organickejma rozpouštědlama si s ní skvěle pohrajou a na tebe už zbývá jen oplach tlakem vody.

Další záležitostí je polétavá rez. Přesně tak, to jsou ty hnusný rezatý tečky, co máš po celejch dveřích, prazích a blatnících. Skvěle se s tim popere nejznámnější produkt od Auto Finesse – Iron Out. Jako další pochutiny mám ozkoušený Reactive Rust Remover (KochChemie) nebo Q2M Iron (GYEON). Klasicky si to zafouknu, nechám 3-4 minutky běžet a pomocí rukavice a autošampónu umeju a spláchnu.

Pokračujeme těma pěti kilama asfaltu na tvejch dveřích a zadnim nárazníku, co jsi cestou posbíral. Po ručnim umytí pracuju nejvíc s odstraňovačem asfaltu Teerwäsche (KochChemie), ale mám ozkoušený, že skvěle funguje ObliTARate (Auto Finesse) nebo Q2M Tar (GYEON). Zafoukneš tim zanesený místa a necháš působit. Mikrovláknovym aplikátorem tomu můžeš pomoct a na závěr pomocí rukavice a šampónu umeješ a spláchneš.

Další, s čim se musíme poprat, je smůla. Na tu přípravek neznám, ale co se týče pryskyřice ze stromů neexistuje na naší oběžný dráze nic lepšího než legendární Eulex (KochChemie). Dáš si frťana na aplikátor a krouživejma pohybama to během 0,68 sekundy dostaneš dolů. Umyješ od Eulexu, opláchneš a odchod na párek.

Na co nesmíme zapomenout, je – v angličtině – traffic film. Já tomu teda řikám nesmyvatelnej syfl, ale k tomu se dostaneme v dalším čánku „Mechanická dekontaminace“.

MŮJ TIP: Než začneš s chemickou dekontaminací, není od věci nechat lak uschnout. Voda by naředila přípravky a ztrácely by jinak zaručenou funkčnost.