Předmytí karoserie

Předmytí karoserie považuju (a je považováno) za nejdůležitější krok před samotným ručním mytím. Osobně na něj kladu velký a striktní důraz. Doporučuji si taky přečíst můj článek od mytí ráfků a pneu, což je krok před a zárověň součást předmytí.

Aktivní pěna rouzpouští a zvláčňuje špínu na laku, kterou tlakem vody opláchneme. Zaručíme tím, že v následném ručním mytí se nám do rukavice nedostane špína v podobě bahna a prachu, kterými bychom škrábali lak.

Začnu tím, co používám: Pracuju se skvělou tlakovou myčkou Ava Smart P80 Large Bundle. Za mě je to skvělej výkonnej stroj a hlavně kvalitně zpracovanej. Kovový čerpadlo, mohutný části a silný oplastování tvoří robustnost a perfektní funkčnost. Co nejvíc na týhle myčce cenim, je samotná obsluha. Všechno funguje na principu rychlospojek, takže cvak cvak a nic mě při práci nezdržuje. Součástí myčky je taky napěňovač, kterej skvěle napěňuje a tlačí.

Co se týče chemie, tak mám nejradši aktivní pěny Gentle Snow Foam (KochChemie) a Avalanche (Auto Finesse). Ředím je dle potřeby 1:4 – 1:15 a přidávám trochu Green Staru – ten mi pomá hlavně s rozprsknutými čmeláky na přední masce a zrcátkách. Zároveň ho považuju za booster samotný pěny.

Nanášim ji odspoda nahoru, aby se navrstvila. 2-4 minutky nechám působit a pěnu pak tryskám z auta pryč společně se špínou. Nekladu důraz na to, jestli odshora dolu, nebo naopak. Oficiálně by se měla pěna oplachovat odspoda nahoru, aby pěna mohla déle působit.

MŮJ TIP: Během působení aktivní pěny štětcem projedu všechny nelakovaný části, jako je nádrž, přední maska a gumový těsnění kolem oken. Kartáčem taky naruším špínu v podbězích.